Vakantie in Tsjechië:CZeCOTTourmapsOost BohemenUNESCOActieve vakantieVerkeersregelingen
Ga naar het begin van de paginainhoud CZeCOT logo Toeristisch portaal van Tsjechië
Ontdek Tsjechië met CZeCOT!

uitgebreid zoeken
ČeskyDeutschEnglishEspañolFrançaisItalianoNederlandsPolskiпо-русскиSamenwerking met onsSamenwerking met ons  Kaart van de websiteKaart van de website
Reserveer accommodatie online: Aankomst: Aantal nachten:
Fotos + kaartjes Videogalerie
Virtuele bezichtigingen Weer
Toeristische programma's Belevenispakketten
Audiogalerie Landkaarten
Kalender van de evenementen  
Toeristische informatieservice
Actualiteiten
Regio

Tsjechische republiek
De regio van Pilsen
Het Boheemse Paradijs
Het Boheemse Woud
Het noordwestelijke Bohemen
Hoogland (Vysočina)
Midden Bohemen
Midden Moravië
Slatinice
Teplice nad Bečvou
Noord Moravië en Silezië
Oost Bohemen
Adelaarsgebergte en de regio Podorlicko
Het grensgebied Bohemen-Moravië
Het Grensgebied Kladsko
Velichovky
Králický Sněžník
Regio Chrudimsko-Hlinecko
Regio Hradecko
Regio Pardubicko
Lázně Bohdaneč
Praag
Reuzengebergte
Janské Lázně
Uitlopers van Krkonoše
Lázně Bělohrad
Tsjechisch Noorden
Westboheemse kuurbadplaatsen
Zuid-Bohemen
Bechyně
Třeboň
Vráž bij Písek
Zuidmoravië

Thema
Actieve vakantie
nieuws
De gids Tsjechië trotter De gids Tsjechië trotter
Tips van de Tsjechië trotter:
  • Gebruik voor snel opzoeken van de vereiste informatie fulltext op en ga naar de kaart van de server .

Aktuele tip:
Pension Nika
Pension Nika

Galerie Krokodil
Galerie Krokodil

Samenwerking met ons
Aanmelden bij de administratie
Partners van de server

CzechTourism logo

Tripadvisor logo

Resultaten van de enquêtes
Praag Midden Bohemen Zuid-Bohemen Het Boheemse Woud De regio van Pilsen Westboheemse kuurbadplaatsen Het noordwestelijke Bohemen Tsjechisch Noorden Het Boheemse Paradijs Oost Bohemen Hoogland (Vysočina) Zuidmoravië Midden Moravië Noord Moravië en Silezië Reuzengebergte

Praag – de stad met zijn vele gezichten

De stad Praag is een uitzonderlijke wereldstad en de hoofdstad van de Tsjechische Republiek. Deze stad, liggend aan de rivier de Moldau, wordt vaak door middel van een aantal kenmerken beschreven, waardoor ieder de stad op zijn eigen wijze karakteriseert. Praag heeft altijd een belangrijke rol in de geschiedenis van de natie, het land en Europa gespeeld. De stad heeft de reputatie van één van de mooiste steden van de wereld. Over Praag wordt als over “de moeder van de steden” gesproken hetgeen zijn oorsprong heeft in de kroniek van Kosmas, die haar als "de vrouw van geheel Bohemen" aanduidde. Zij pleegde te worden aangeduid als hoofd van het koninkrijk en dit parool werd in het jaar 1518 vastgelegd op het Oude Raadhuis. Praag wordt ook als stenen, gouden, magisch of stad van de honderd torens gekenschetst (maar vandaag de dag kan men in Praag rond de 500 torens en torentjes tellen). Analoog aan het gehele land wordt ook de stad Praag als het hart van Europa genoemd. Praag ligt ongeveer in het midden, en de afstand tot de Oostzee, Noordzee en Adriatische Zee is ongeveer gelijk. Staat Rome op Zeven Heuvels, dan staat Praag op Negen Heuvels: Letná, Vítkov, Opyš, Větrov, Skalka, Emauzy, Vyšehrad, Karlov en de hoogste Petřín, vandaar ook de benaming „Rome van het Noorden".

De historische kern van de hoofdstad bestaat uit vier middeleeuwse residentiecomplexen: Staré město, Nové město, Malá Straná en Hradčany. De stad is het grootste stedelijke monumentenreservaat in de Tsjechische Republiek en heeft een overvloed aan de als nationaal belangrijk gekenmerkte cultuurmonumenten. Met recht werd het historisch centrum van Praag ook op de lijst van de wereldcultuurerfenis van UNESCO ingeschreven.

Naast het feit dat Praag de zetel van de president en alle centrale overheidorganen is, is zij ook het adres van internationale organisaties en ambassades, alsmede een belangrijk centrum van wetenschap, cultuur en onderwijs. Zeer bekend is de Alma Mater Pragensis, de Karlsuniversiteit , die in het jaar 1348 door de prominentste Tsjechische koning en keizer Karl de Vierde, werd opgericht. Onder zijn bewind was Praag in de grootste bloei en in die tijd ontstond daar een grote hoeveelheid van culturele en kerkelijke monumenten. Tijdens de meer dan 1100 jaar van haar bestaan maakte de stad een heel gecompliceerde ontwikkeling door, die vandaag de dag door enkele duizenden gebouwen aller bouwstijlen onder monumentenzorg wordt bewezen. Er zijn hier gebouwen in de Romeinse, Gotische, Renaissance, Barok of Rococobouwstijl te vinden, alsmede gebouwen die de „Jugendstil“ en het Kubisme vertegenwoordigen.

Tijdens de bezichtiging van Praag kunt u beslist niet overslaan , de meest in het oogspringende bezienswaardigheid van de stad, die een studieboek van bouwstijlen, de begraafplaats van de Tsjechische vorsten en koningen en niet in de laatste plaats ook de zetel van het Bureau van de president is. Niet minder belangrijk is de oudeKarlsbrug, die de naam draagt van zijn oprichter, de al eerder genoemde monarch Karl IV. Elke bezoeker wordt zeker geboeid door het oude plein Staroměstské Náměstí, een stomme getuige van vele zeer belangrijke gebeurtenissen van de Tsjechische geschiedenis met een uniek astronomisch uurwerk op het midden van het plein. Interessant is ook de Nationale Schouwburg, het symbool van de eigenaardige Tsjechische nationale cultuur, alsmede de voormalige Joodse wijk, vandaag de dag bekend onder de naam Josefov met een reeks van synagogen en één van de oudste en ook mooiste joodse kerkhoven in de wereld.
Om de monumenten te bezichtigen, kunt u gebruik maken van één van de aangeboden rondleidingen.

Praag verstopt zijn parels niet alleen in het centrum. Veel monumenten of toeristische bezienswaardigheden vindt u ook op het territorium van andere stadsdelen. Hierbij moet het dierenpark in Troja, dat in de buurt van een bekoorlijk Barokkasteel en de Praagse botanische tuinen, zeker worden genoemd. De wijk Břevnov kan pronken met het oudste mannenklooster, dat in de huidige vorm volgens plannen van de geniale architectenfamilie Diezenhofer, werd gebouwd. Het dal Divoká Šárka is niet alleen een koninkrijk van de wilde romantiek, maar ook een belangrijke archeologische vindplaats. Op het kerkhof op de vanouds beroemde zijn de belangrijke persoonlijkheden van het Tsjechische culturele, politieke en wetenschappelijke leven, begraven. Vanaf deze plaats heeft men één der mooiste uitzichten op Praag. Schitterende uitzichten bieden ook de toren van het Oude Raadhuis, de toren Prašná Brána, de brugtorens Staroměstská of Malostranská, de torens van de St-Vith-kathedraal, de Praagse burcht, de uitzichttoren op Petřín, die een verkleinde uitgave van de Eifeltoren in Parijs is, de klokkentoren van de kathedraal St. Nikolaus, alsmede de zendertoren in Žižkov.

Praag is één van de negen steden aan wie door de Europese Unie de titel Europese cultuurhoofdstad in het jaar 2000 werd toegekend. Door de eeuwen heen werd Praag door vele prominente persoonlijkheden bejubeld. Van de componisten waren dat bijvoorbeeld W. A. Mozart of Ludwig van Beethoven, van de overigen kunnen worden genoemd bijvoorbeeld de Engelse koningin Elisabeth, de Tweede, Paus Johannes Paulus de Tweede, enz.

Tijdens uw wandelingen door Praag kunt u gebruik maken van het aangename zitten in één van de Praagse cafés, waar u niet alleen kunt uitrusten, maar ook van een kop goede koffie genieten.

Praag is de levende traditie van het culturele gebeuren. Het Rudolfinum als de zetel van de Tsjechische Filharmonie en het Jugendstilgebouw Obecní dům als tehuis van het Symfonisch orkest van de hoofdstad Praag FOK zijn plaatsen van rijke muziekprogramma's. Maar deze gebouwen zijn niet de enige plaatsen met een onvergetelijke sfeer, daartoe behoren ook de Praagse kerken en zalen. Een vooraanstaande cultuurbelevenis bieden u ongetwijfeld de twee muziekfestivals – de Praagse lente en wat nieuwere Praagse herfst.

Informatiebron: Internetpagina van de Praagse informatiedienst = Pražská informační službaFotos + kaartjes
Videogalerie
Virtuele bezichtigingen
Webcameras
Toeristische objecten
Monumenten en toeristische attrakties (alle uitschrijven)
 
binnen afstand van km vanaf de GPS-punt:
°'breede (N) °'"lengte (E)
Open:
Kies datum met behulp van kalender- JavaScript.


Verdere zoekparameters
Certificaten


Regionale certificaten
Dienst:


Vervoer
Opzoeken van bus- en treinverbinding
Verkeerspunten (alle uitschrijven)
 
binnen afstand van km vanaf de GPS-punt:
°'breede (N) °'"lengte (E)
Categorie:
Verdere zoekparameters
Certificaten
Regionale certificaten

Vliegveld (alle uitschrijven)
 
binnen afstand van km vanaf de GPS-punt:
°'breede (N) °'"lengte (E)
Categorie:
Verdere zoekparameters
CertificatenRegionale certificaten

Actuele verkeersinformatie

Cultuur- en sportevenementen en maatschappelijke evenementen

Accommodatie, kuuroord, verhuur van ruimtes
Rereservering van accommodatie (alle uitschrijven)

Accommodatie zoeken

Plaats:mapa ČR
Aankomst:Aantal nachten:Vertrek: 19.11.2017
Minimale klas:

Campings en vakantiehuisjes (alle uitschrijven)
 
binnen afstand van km vanaf de GPS-punt:
°'breede (N) °'"lengte (E)
Categorie:
Klas:
geopend in Kies datum met behulp van kalender- JavaScript.
Verdere zoekparameters
Aangeboden diensten en voorzieningen:
Voorzieningen

Geef maximale afstand van de attraktie. Wilt u dat de attraktie in de gegeven instelling is, geef nul op.

Praagse appartementen

Verhuur van ruimtes (alle uitschrijven)
 
binnen afstand van km vanaf de GPS-punt:
°'breede (N) °'"lengte (E)
Categorie


Verdere zoekparameters
Certificaten


Regionale certificaten
Verleende diensten en inrichting
Verkeersbereikbaarheid

Geef maximale afstand in km op:
Voorzieningen

Geef maximale afstand van de attraktie. Wilt u dat de attraktie in de gegeven instelling is, geef nul op.

Categorie:

Klas:


Verdere zoekparameters
Certificaten
Regionale certificaten
Geboden diensten (naast de dienst kunt u de max. afstand van de voorziening in km intoetsen waar de dienst geboden wordt, nul staat voor direct in de voorziening):
uur
Verdere zoekparameters
Certificaten

Regionale certificaten

Kuuroord- / wellnessinstelling

Restaurants, bars, cafés...
 
binnen afstand van km vanaf de GPS-punt:
°'breede (N) °'"lengte (E)uur
Verdere zoekparameters
Certificaten

Regionale certificaten
Voorzieningen

Geef maximale afstand van de attraktie. Wilt u dat de attraktie in de gegeven instelling is, geef nul op.

Sportgelegenheden
Sportgelegenheden (alle uitschrijven)
 
binnen afstand van km vanaf de GPS-punt:
°'breede (N) °'"lengte (E)
Verdere zoekparameters
Certificaten


Regionale certificaten
Aangeboden diensten (Bij meerdere aankruisingen worden objecten opgezocht die alle aangekruiste diensten aanbieden.)

Golfbanen (alle uitschrijven)
 
binnen afstand van km vanaf de GPS-punt:
°'breede (N) °'"lengte (E)
Categorie:
Verdere zoekparameters
CertificatenRegionale certificaten
Geopend: Kies datum met behulp van kalender- JavaScript. Handicap dag:


Diensten:

Wintersportcentra / skipisten
Object voor paardensport (alle uitschrijven)
 
binnen afstand van km vanaf de GPS-punt:
°'breede (N) °'"lengte (E)
geopend in Kies datum met behulp van kalender- JavaScript.
Verdere zoekparameters
Certificaten

Regionale certificaten
Aangeboden diensten en voorzieningen:
Informatiecentra, gidsen
Informatiecentra (alle uitschrijven)
 
binnen afstand van km vanaf de GPS-punt:
°'breede (N) °'"lengte (E)
Categorie:


geopend in Kies datum met behulp van kalender- JavaScript.
Verdere zoekparameters
Certificaten

Regionale certificaten
Diensten v.h. informatieventrum:

Gidsen (alle uitschrijven)


Licentie:Weer
 zaterdag 18.11.zondag 19.11.maandag 20.11.dinsdag 21.11.
Praag
Bewolktzuidwestelijke wind
4°C29.6
(20:00)
Bewolkt
5°C/1°C
Motregen
5°C/3°C
Betrokken
8°C/4°C

Bron: weer Meteocentrum

Toeristische informatieservice

- archiv oudere berichten -
Met de gegeven regio samenhangende gebieden

  • Bisdom van Praag (ressort van episcopaat)
  • Praag (ressort van joodse gemeente)
  • Midden Boheemse territoriale bond van de Tsjechische Vissersbond (visserijgebied)

Do not click this link and this link or you will be banned!

loginImage