Vakantie in Tsjechië:CZeCOTTourmapsOost BohemenUNESCOActieve vakantieVerkeersregelingen
Ga naar het begin van de paginainhoud CZeCOT logo Toeristisch portaal van Tsjechië
Ontdek Tsjechië met CZeCOT!

uitgebreid zoeken
ČeskyDeutschEnglishEspañolFrançaisItalianoNederlandsPolskiпо-русскиSamenwerking met onsSamenwerking met ons  Kaart van de websiteKaart van de website
Reserveer accommodatie online: Aankomst: Aantal nachten:
Fotos + kaartjes Videogalerie
Virtuele bezichtigingen Weer
Toeristische programma's Belevenispakketten
Audiogalerie Landkaarten
Kalender van de evenementen  
Toeristische informatieservice
Actualiteiten
Regio

Tsjechische republiek
De regio van Pilsen
Het Boheemse Paradijs
Het Boheemse Woud
Het noordwestelijke Bohemen
Hoogland (Vysočina)
Midden Bohemen
Midden Moravië
Slatinice
Teplice nad Bečvou
Noord Moravië en Silezië
Oost Bohemen
Adelaarsgebergte en de regio Podorlicko
Het grensgebied Bohemen-Moravië
Het Grensgebied Kladsko
Velichovky
Králický Sněžník
Regio Chrudimsko-Hlinecko
Regio Hradecko
Regio Pardubicko
Lázně Bohdaneč
Praag
Reuzengebergte
Janské Lázně
Uitlopers van Krkonoše
Lázně Bělohrad
Tsjechisch Noorden
Westboheemse kuurbadplaatsen
Zuid-Bohemen
Bechyně
Třeboň
Vráž bij Písek
Zuidmoravië

Thema
Actieve vakantie
nieuws
De gids Tsjechië trotter De gids Tsjechië trotter
Tips van de Tsjechië trotter:
  • Gebruik voor snel opzoeken van de vereiste informatie fulltext op en ga naar de kaart van de server .

Aktuele tip:

Galerie van het Nationaal park Boheems Zwitserland
Galerie van het Nationaal park Boheems Zwitserland

Samenwerking met ons
Aanmelden bij de administratie
Partners van de server

CzechTourism logo

Tripadvisor logo

Resultaten van de enquêtes

Het Tsjechische bier

Waar men bier brouwt, daar gaat het ook goed

Het bier hoort tot de oudste dranken, die aan de mensheid bekend zijn. In Bohemen heeft men altijd bier gebrouwd uit mout, water en hop en het bier kon praktisch worden gebrouwd door iedereen die daartoe gelegenheid en grondstoffen had, dus vroeger vooral de landheren en clerici. In de 13e eeuw werden vele koninklijke steden opgericht met diverse privileges, waaronder het brouwrecht zeer belangrijk was. Al in de 14e eeuw hebben zich de brouw- en het mouthandwerk van elkaar gescheiden en later zijn tevens hun zelfstandige gilden opgericht.

….waar men bier drinkt, daar wordt goed geleefd

Vandaag de dag is het misschien niet meer nodig iemand er van te overtuigen dat het Tsjechische bier het beste ter wereld is. En diegene die dat niet gelooft, zou het bier dus moeten proeven. Het onderscheidt zich van de buitenlandse bieren door een grotere volheid, hogere bitterheid en voornamelijk wordt in u een gevoel gewekt, dat u een volgende moet drinken. De Tsjechische markt springt er ook door een grote verscheidenheid uit. Naast bekende merken zoals Plzeňský Prazdroj, Budějovický Budvar of Pražský Stropramenbestaat op de markt een grote hoeveelheidvan lokale merken met hun specifieke smaak. In het verleden, b.v. in de 18e eeuw waren er meer dan 1200 brouwerijen, maar vandaag de dag bestaan ongeveer 50. De meeste brouwerijen kunt u bezoeken en het bier daar rechtstreeks proeven. Daarnaast bestaan ongeveer een twintigtal minibrouwerijen in restaurants, waar u meestal het vervaardigen van het bier tijdens het consumeren daarvan kunt volgen. Waarschijnlijk de bekendste is de brouwerij U Fleků, die sinds het jaar 1499 het bier brouwt.

De geïnteresseerden in bier kunnen kennis maken met zijn productie, geschiedenis of tradities in de brouwerijmuseums. De bekendste daarvan bevindt zich in Pilzen. Het museum ligt in het stadcentrum in een huis dat het brouwrecht geniet. Het is voordelig de bezichtiging met het project Bierwereld te verbinden waarvan een onderdeel de bezichtiging van de brouwerij Plzeňský Prazdroj is. Een brouwerijmuseum bevindt zich ook in Chodová Planá of in de minibrouwerij „u Fleků“.

De Tsjechen hebben al meerdere jaren het wereldrecord in het bierverbruik per hoofd. Zij drinken gemiddeld 160 liter per jaar, dus dertig liter meer dan de biermeesters op de tweede plaats: de Duitsers. Deze titel werd pas na splitsing van Tsjecho-Slowakije aan de Tsjechische republiek toegekend.

De eerste brouwerijschool in de wereld ontstond in ons land aan het einde van de 18e eeuw. Sinds 1816 bestaat een hogeschool en sinds 1868 ook een middelbare school gespecialiseerd op de productie van bier..

De biergebieden

De stad Pilzen is de erkende geboorteplaats van het gouden lagerbier, dat de gehele bierwereld tracht te kopiëren. Er bestaan honderden verschillende pils, pilsener of pilsener, maar het eerste en wereldgewaardeerde origineel in het Pilsener Urquell. En zo begeven de bierliefhebbers uit de hele wereld zich naar Pilzen, dat een Bier-Mekka is geworden. Een belangrijk brouwerijgebied is ook Zuid Bohemen. De bekendste brouwerij van dat gebied is de Budějovický Budvar in de stad České Budějovice.

Vieringen van het bier

In de loop van de zomer vinden in vele steden op het gehele territorium van Bohemen, Moravië en Silezië verschillende bierfestivals en bierfeesten plaats. Tot de bekendste behoren het festival in České Budějovice en in Pilzen, maar u kunt ook stoten op een regionaal festival en een door een kleinere brouwerij georganiseerd bierfeest.

Bierfietsroutes

  • Beskydy Radegast CykloTrack, 53,3 km – een fietsrondrit, waarop zich 40 kroegen en restaurants bevinden. Deze route heeft de brouwerij Radegast opgericht en zij begint en eindigt in Nošovice. Het hoogste punt van de route is de berg Malá Prašivá met een zeespiegelhoogte van 706 meter, verder loopt de route door een licht golvend landschap in de buurt van de stuwmeren Žermanice en Těrlicko in het voorgebergte van Beskydy. De route is aangesloten op de bestaande internationaal ringweg door de Euroregio Těšínské Slezsko en op de fietsmagistraal Beskydsko-karpatská. Op deze fietsroute vindt men informatieborden, fietsrekken, gratis landkaarten, zelfs ook ansichtkaarten van de kroegen, waarop u een stempel kunt krijgen dat u die stop echt heeft bezocht.
  • Zuid Boheemse bierfietsroutes – het gaat om aanbevolen routes die op het terrein niet zijn gemarkeerd en die men alleen met behulp van een speciale kaarten kan vinden.

Soorten Bier:

  • niet alcoholisch - max. 0,5 % alcohol
  • met verlaagde hoeveelheid alcohol - max. 1,2% alcohol
  • licht bier - max. 7°
  • tapbier - max. 8-10°
  • lagerbier - max. 11-12°
  • speciaalbier - min 13°
  • porter - min 18°, donker
° betekend hoeveelheid van het extract van het oorspronkelijke bierwort (in %)
  • gistbier- bij het klare bier wordt tijdens het overtappen het gistende bierwort toegevoegd
  • bier met smaak - bier met toevoeging van smaakstoffen of andere alcoholische dranken (max. tot 10 percent)
  • helder bier - overwegend geproduceerd uit heldere mouten
  • donker en halfdonker bier - uit donkere mouten, karalemmouten, eventueel kleurmout in een mengsel met heldere mouten
  • bier met bovengisting - vervaardigd met gebruik van gisten van de bovengisting – de blaasjes stijgen naar het spiegeloppervlak toe
  • bier met ondergisting- bijna alle inheemse bieren worden vervaardigd met bovengisting, zij zijn dunner en helderder


Fotos + kaartjes

Gidsen gespecialiseerd in:

Toeristische informatieservice

- archiv oudere berichten -

Do not click this link and this link or you will be banned!

loginImage